Bakgrund

Under mitt yrkesliv som textillärare i Göteborg har jag hela tiden intresserat mig för konstnärlig verksamhet och utbildat mig på fritiden så mycket jag hunnit. Teckning och målning av olika slag, bildväv och andra textila tekniker har jag arbetat med innan jag fastnade för akvarellmåleri.

Akvarellfärgernas lyster och olika karaktär samt deras förmåga att själva skapa effekter i bilden upphör inte att fascinera mig. Jag använder breda penslar och flödig akvarell-teknik, ofta med tillsats av litet tusch i den våta färgen.
Motivkretsen är vid. Naturen, då helst västkusten med hav och otroliga berg ligger hjärtat nära. Andra naturtyper och länder målar jag också gärna, liksom frukter, stilleben och annat ateljémåleri. Att måla människor i akvarell är intressant, och jag ägnar mig mycket åt krokiteckning och modellmåleri.

Jag experimenterar med garn för att få ytterliggare en dimension i bilden, olika sorters garn och tråd samt olika stygn öppnar nya möjligheter till variation och uttryck. Tekniken knyppling - som jag är välbekant med genom min utbildning - har jag tagit upp och försöker integrera med akvarell i bilden.

Min konstnärliga utbildning började på Konstindustriskolans Aftonskola på 70-talet. Fler kurser följde – på Gerlesborg, Akvarellmuséet i Skärhamn och på Öland. Utbildningen har fortsatt vid Folkuniversitetet i Göteborg, där jag målade många år under Peter Hefners ledning. När Peter Hefner flyttade sin verksamhet till egen konstskola - Lindholmen Konstrum - så följde jag med dit. Där målar jag fortfarande.

©2007 Margaretha Kjellmer | Senast uppdaterad: 2017-08-03  |  Antal besökare: